On ima moral morskog krastavca

Što se tiče Gorana Bregovića i Emira Kusturice, od krilatice “Bog pa kum”, ostala su samo mrtva slova na papiru. Sukob koji je počeo Goran Bregović kada je na hrvatskoj TV “Nova” izvređao filmove Emira Kusturice pravdajući se da je s njim sarađivao isključivo zbog novca, eskalirao je u emisiji “Intervju sa Jugoslavom Ćosićem” kada je Emir priprjetio: “Pošto je on iz provincije izveden 1991. godine i kako je na Zapadu bio nezamisliv bez moje malenkosti, ako bude nastavio da pljuje, učinićemo sve da ga vratimo u provinciju”

Vođa “Bijelog dugmeta” i dobitnik “Zlatne palme” u Kanu saradnju su počeli 1988. godine kada je Emir angažovao Gorana da piše muziku za njegov film “Dom za vješanje”. Kusturica je slijedeće godine u Kanu opet dobio nagradu za najbolju režiju, a Bregović je kao autor muzike pobrao simpatije.

Saradnju su nastavili 1993. godine na filmu “Arizona drim” koji je osvojio “Srebrnog medvjeda” na Berlinskom festivalu. Pjesme koje je potpisao Bregović, otpjevao je Igi Pop. Iste godine Goran uzima Kusturicu za vjenčanog kuma. Kumovi su saradnju nastavili i na filmu “Podzemlje”, za koji Kusturica dobija treću “Zlatnu palmu”, dok Kanom odjekuju trube i Bregina muzika iz filma.

Veselje je bilo kratkog daha. Ispostavlja se da je muzička tema filma “Arizona drim” plagijat, i da je Bregović, kao svoju autorsku, podmetnuo jednu korzikansko-jevrejsku pjesmu. Igi Pop, legendarni rok muzičar, doživio je niz neprijatnosti zbog toga, a francuski sud je Bregovića novčano kaznio. Emir je bio veoma ljut jer ga je Goran, kako kaže, obrukao i pred Igijem Popom i pred svijetom. Istovremeno Šaban Bajramović u domaćim i američkim medijima optužuje Gorana Bregovića da je u filmovima “Dom za vješanje” i “Podzemlje” ukrao pjesme koje je ovaj komponovao još prije dvije decenije.

Zbog svega toga Emir prekida svaki kontakt sa Bregovićem i daje čuvenu izjavu: “Bregović ima moral morskog krastavca”, na šta Goran odgovara: “Umjetnici nemaju obavezu da budu dobri ljudi.”

Prije 4 godine, bivši prijatelji su se sreli i zajedno nastupali na jednom festival u Londonu, ali mediji su tada navodili da se nisu ni pogledali a kamoli pozdravili. Iako je izvor blizak Bregoviću naveo pred koncert da se njih dvojica neće ni sresti, uz podsjećanje da ovo nije prvi događaj na kom obojica nastupaju, ipak se baš to desilo. Kako se navodi, već je uobičajeno da u takvim situacijama svako od njih profesionalno odradi nastup i nastavi svojim putem, bez pozdrava. Bregović je svojevremeno najavio ovaj koncert kao nesto “veće od njega”, što su mnogi okarakterisali kao jedini razlog zašto je pristao da svira na istom mestu kao Kusturica.