Rizik od srčanog udara

Recentna studija naglašava važnost pravilnog vremena obroka kao ključnog faktora u očuvanju zdravlja srca. Analizirajući podatke o zdravlju i prehrani 100.000 ispitanika, istraživanje je došlo do značajnih zaključaka o uticaju vremena obroka na rizik od srčanih bolesti.

Doručak i večera konzumirani u ranijim satima pokazali su se kao efikasniji u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Stručnjaci iz evropskih institucija naglašavaju da beharano “vrijeme obroka” zajedno s “nutritivnim kvalitetom” igraju ključnu ulogu u očuvanju srčanog zdravlja.

Prethodna istraživanja već su ukazala na vezu između konzumiranja hrane u “pogrešno vrijeme” i povećanog rizika od dijabetesa i raka. Ovaj najnoviji rad dodaje novu dimenziju, sugerišući da naše navike u ishrani, zajedno s izlaganjem svjetlu, utiču na unutrašnje cirkadijalne ritmove, ključne za opšte zdravlje.

Studija je analizirala zdravstvene podatke 103.389 ispitanika iz NutriNet-Santé projekta, pokrenutog 2009. godine kako bi istražio povezanost između prehrane i zdravlja.

Evropski naučnici su identifikovali važan trend: za svaki sat kašnjenja doručka, rizik od kardiovaskularnih bolesti raste za šest posto. Na primjer, ako jedna osoba doručkuje u 7 ujutro, dok druga odlaže obrok do 10 ujutro, druga osoba nosi 18 posto veći rizik od kardiovaskularnih bolesti tokom života.

Osim toga, rezultati su ukazali na povećan rizik od 28 posto za ljude koji večeraju nakon 21 sat, u poređenju s onima koji obrok završe prije 20 sati. Ova studija, objavljena u Nature Communications, dodatno ističe važnost svijesti o vremenu obroka kao ključnom faktoru za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja.