Otvorenje izložbe “Hands Full of Happiness” umjetnika Amira Kurtagića

Amir H. Kurtagić je bosanskohercegovački fotograf i vizualni umjetnik koji je rođen 1982. godine u Sarajevu. Kroz svoj rad, on se fokusira na dokumentiranje urbanih krajolika, arhitekture i kulturnih identiteta u Bosni i Hercegovini. Izložba “Krovovi Sarajeva” predstavljala je seriju fotografija krovova starih zgrada u Sarajevu, a održana je 2019. godine u Galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu. Kurtagićeva fotografija često ima poetični i melankolični ton, te istražuje složene odnose između arhitekture, ljudi i vremena u urbanim sredinama.

Kako je ranije najavljeno, postavka “Hands Full of Happiness” obuhvata 12 radova, nastalih u periodu između 2019. i 2021. godine. Broj slika nije slučajnost, jer kroz ovu zbirku umjetnik oslikava autobiografsku refleksiju života kroz 12 mjeseci.

Slikama velikih formata dominiraju detalji, boje, dinamika te svaka slika vodi posmatrača u drugu/novu dimenziju.

Zanimljivo je da je Kurtagić magistar mašinstva koji živi u Minhenu, ali nikad nije zaboravio svoju ljubav prema slikanju koja je rezultirala njegovom prvom samostalnom izložbom “Krovovi Sarajeva”.

Amir Kurtagić je  bh. slikar, koji nije formalno obrazovan, počeo je stvarati svoje prve radove u djetinjstvu, a s petnaest godina počeo je koristiti tehniku ulja na platnu. U svojoj umjetnosti pronalazi inspiraciju u estetici svakodnevnog života, stoga su njegovi motivi vrlo raznovrsni, uključujući mrtvu prirodu, arhitekturu, pejzaže i ljude.

S obzirom na to da dominiraju figure i objekti, njegove izložbe i serije postaju sve tematskije. On koristi svoje šarene i raznolike kolekcije kako bi ispričao priče.