Za zdrava crijeva koristite ovih pet namirnica

Crijeva koja su u dobrom stanju mogu imati čitav niz neočekivanih funkcija, uključujući osnaživanje imunološkog sistema te potencijalno blagotvorni utjecaj na našu psihičku stabilnost.

Na zdravlje naših crijeva može utjecati mnoštvo čimbenika, od genetskih predispozicija, preko načina na koji smo rođeni, pa sve do upotrebe određenih medikamenata.

Kada govorimo o našem režimu ishrane, određene prehrambene odluke mogu doprinijeti boljem zdravlju crijeva, dok neke druge mogu biti štetne. Tipično, prehrana koja je preplavljena ultra-prerađenim namirnicama, koja je oskudna s voćem i povrćem, te koja sadrži prekomjerne količine alkohola, može biti štetna za crijevnu floru.

S druge strane, prehrana koja je bogata prirodnim izvorima proteina, dobrim mastima poput onih iz avokada i maslinovog ulja, te vlaknima, može imati mnoge koristi za crijeva. Fermentisane namirnice, poput kiselog kupusa, mogu obogatiti organizam s probioticima, što može pomoći u postizanju zdravlja crijeva.

 

Pistacije su prirodan izvor kvalitetnog proteina s 3 grama vlakana u svakoj porciji. Istraživanja sugerišu da kombinacija vlakana i drugih tvari prisutnih u pistacijama može utjecati na debelo crijevo, utječući tako na mikrobiotsku ravnotežu.

U istraživanju koje je analiziralo dnevnu konzumaciju pistacija naspram badema, pistacije su imale primjetniji pozitivni utjecaj na crijevne bakterije, podstičući rast onih koji su korisni za naše tjelesno zdravlje. Nutritivna kombinacija koju pistacije pružaju može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je dodatna prednost.

Kefir je fermentisani mliječni napitak bogat mliječno-kiselinskim bakterijama, koji je poznat po svojim blagotvornim učincima na crijeva. Redovito konzumiranje kefira može biti korisno za zdravlje crijeva, kao što je potvrđeno povećanjem broja korisnih bakterija.

Suhe šljive, tradicionalno poznate kao prirodni laksativ, mogu pomoći u probavi zahvaljujući svom bogatom sadržaju vlakana. Istraživanja ukazuju na pozitivne učinke suvih šljiva na probavu i pražnjenje.

Banane, osim što su izvor dijetalnih vlakana, mogu biti posebno korisne kada su blago nezrele zbog svog sadržaja prebiotskih vlakana. Ovi prebiotici služe kao “hrana” za korisne bakterije u crijevima.

Bijeli luk, osim što obogaćuje jela, ima i probavne prednosti. On pruža niz korisnih nutrijenata, uključujući prebiotike, antibakterijske komponente i spojeve sumpora. Posebno je važan njegov prebiotski učinak koji podržava korisne crijevne bakterije.