Vojska u Slovenijiu stanju pripravnosti zbog mogućeg nevremena

Prijetnje od još većih poplava vrebaju Sloveniju nakon olujnih udara koji su pustošili proteklih tjedana. Kako se hladniji zrak već prelio preko sjevernih Alpa, očekuje se da će se postepeno spustiti prema slovenskim krajevima narednih dana. Prema prognozama, obilne padavine trebale bi započeti kasno popodne danas i potrajati sve do subotnje zore. Na snazi je narančasto upozorenje već od 18 sati danas za veći dio zemlje, koje će ostati na snazi sve do petka u 23 sata.

Kako izvještava 24ur.com, s dolaskom večeri započinju prve oluje na zapadu Slovenije, a početno pregrijavanje može izazvati lokalno nevrijeme. Nadležne službe savjetuju da se predmeti preventivno uklone s potencijalno opasnih područja, te da se hitna linija 112 koristi isključivo za nužne slučajeve.

Od večeras pa sve do subotnjeg jutra, područje Slovenije će biti pogođeno trakama jakih kiša. Kišne oborine će se pojačavati nad planinskim preprekama zapadne i južne Slovenije, kao i nad Gorskim kotarom, dok će vjetar dalje prenijeti oborine prema centralnoj i istočnoj Sloveniji.

Prema trenutnim meteorološkim simulacijama, najjače kiše očekuju se na sjeveru i jugoistoku Slovenije, iako precizno predviđanje mjesta s najobilnijim padavinama ostaje neizvjesno, prema izjavi Meteoinfo Slovenija.

“Moguće je da padne i do 200 litara kiše za manje od 36 sati, što je ekvivalentno mjesečnoj količini”, upozorava Brane Gregorčič iz Arsa.

U petak uvečer očekuju se izlijevi bujica i manjih rijeka u sjevernoj i centralnoj Sloveniji, a tokom petka i noći na subotu predviđaju se poplave rijeka u Podravju, Pomurju, Posavju, kao i u porječju Savinje i Krke, Kupe i širem području centralne Slovenije, kako izvještava Arso.

Stanovnici blizu rijeka upućeni su da prate situaciju i slušaju upute nadležnih službi. “Imamo još nekoliko sati za pripremu i premještanje stvari iz rizičnih područja na sigurno”, istaknuo je Janez Polajnar iz Arsa.

“Centimetar vode u podrumu ne bi trebao biti razlog za poziv na broj 112”, upozorio je Srečko Šestan, zapovjednik Civilne zaštite, naglasivši da nepotrebni pozivi mogu ugroziti život nekog drugog zato što je linija zauzeta.

Civilna zaštita izdala je naredbu da svi sustavi budu spremni, uključujući vojsku. “Cilj je što brže reagirati i pružiti pomoć općinama. Skladišta su puna opreme i materijala u slučaju da općinama nešto zatreba”, izjavio je Šestan, uz nadu da neće doći do većih problema.