Vlasnik Alibabe u Sarajevu

Kineski milijarder Jack Ma, osnivač Alibabe, viđen je jučer u beogradskom noćnom klubu. Nakon toga, večeras je viđen u Sarajevu, gdje je večerao u poznatom restoranu/konobi “Luka”, saznaje Klix.ba. Jack Ma je u tom restoranu uživao u morskim specijalitetima te je razgovarao s vlasnikom “Luke”, Željkom Ljubasom. Restoran “Luka” je poznata gastronomska destinacija koju često posjećuju svjetski poznate ličnosti koje dođu u Sarajevo, među kojima je bio i Bono za vrijeme Sarajevo Film Festivala.

Jack Ma je odlučio posjetiti Sarajevo nakon boravka u Beogradu kao dio svog turističkog putovanja. Ovaj kineski milijarder, trenutno 63. na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi i peti u Kini, rijetko se pojavljuje u javnosti u posljednje tri godine, otkako je kritizirao kinesku Komunističku partiju i njenog predsjednika. Nakon dužeg vremena, prvi put je viđen u martu ove godine u školi u Hangzhouu, Kina. Nekada najbogatija osoba u Aziji, Ma je izgubio više od polovine svog bogatstva od 61 milijardu dolara u posljednje tri godine. Pad njegovog bogatstva ubrzao se nakon kontroverznih komentara o kineskoj vladi i misterioznog nestanka.

Danas, njegova neto vrijednost iznosi nešto više od 30 milijardi dolara, s naglim padom od oko četiri milijarde dolara samo u protekloj sedmici.