Većina svijeta koristi Facebookov Threads, ali ne i Europa

Kompanija Meta Platforms, krajem prethodne sedmice, pokrenula je novu uslugu – Threads, sa ciljem da se suprotstavi popularnosti Twittera.

Servis je samo par sati nakon pokretanja privukao milione korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i preko stotinu drugih zemalja. Međutim, korisnici iz Europske unije još uvijek ne mogu koristiti ovu uslugu. Pokretanje Threads-a u zemljama Starog kontinenta trenutno je odgođeno uslijed očekivane regulatorne nesigurnosti.

Posebno su zabrinjavajući aspekti Zakona o digitalnim tržištima koji je dizajniran da spriječi velike tehnološke firme u prikupljanju podataka, korisnika i usluga, te dominaciji nad konkurencijom do te mjere da postanu toliko moćne da ih ne zanima šta se događa u svijetu, kako su upozoravali visoki dužnosnici EU poput povjerenika za unutarnje tržište Thierryja Bretona.

Jedan od problema sa Threads servisom je njegova povezanost sa Instagramom, koja uključuje dijeljenje informacija na način koji nije u skladu sa regulativama EU.

Ovaj slučaj pridružuje se nedavnim pritiscima na tehnološke gigante. Prije mjesec dana, Google je odgodio lansiranje svog chatbota za umjetnu inteligenciju Bard, nakon razgovora sa irskim regulatorom za zaštitu privatnosti. Talijanske vlasti privremeno su blokirale ChatGPT robota kompanije OpenAI, zbog navodnih povreda privatnosti.

Neki analitičari upozoravaju da EU s ovako striktnim tehnološkim regulacijama sebi radi štetu. No, političari na čelu EU ne dijele takvo mišljenje.

Christel Schaldemose, danska socijaldemokratska zastupnica koja je predvodila izradu Zakona o digitalnim uslugama, izjavila je: “Činjenica da Threads još uvijek nije dostupan za građane EU pokazuje da regulative Unije djeluju.”

“Sigurna sam da će Meta prilagoditi svoje usluge prema pravilima i poštovati ih prije nego što se otvore za građane EU”, dodala je.

“Bez sumnje, čim njihovi advokati potvrde da je sve u redu, oni će se ekspandirati i na Europu”, izjavila je Dita Charanzová, potpredsjednica Europskog parlamenta, prenosi Politico.