U Bosni i Hercegovini je trenutno registrovano oko 150 električnih vozila

U Bosni i Hercegovini je trenutno registrovano oko 150 električnih vozila, dok broj punionica za iste iznosi oko 200. Električna vozila uveliko se izdvajaju po niskim troškovima održavanja i nedostatku štetnih emisija. Vlasnici stanica za punjenje ovih automobila trenutno besplatno pružaju električnu energiju korisnicima, ali postoji mogućnost da će se uskoro uvesti naplata za ovu uslugu. Unatoč ekonomskim prednostima vožnje električnih automobila, visoka cijena ovih vozila predstavlja prepreku za mnoge građane u Bosni i Hercegovini, s obzirom na prosječnu visinu plata i opći standard života, prema izvještaju BHRT.

Punionice za električna vozila su većinom smještene u većim gradovima kao što su Sarajevo, Mostar i Banja Luka. Iako je to prilično mali broj punionica, očekuje se da će se taj broj povećati u bliskoj budućnosti. Razvijanje auto industrije i finansijske potpore za kupovinu električnih vozila bi donijeli koristi za sve, ističu stručnjaci.

Almir Grebović, urednik automobilskog magazina “ProAuto”, objašnjava: “Veći broj punjača za električna vozila su trenutno besplatni za upotrebu, ali postoje i oni koji su postavljeni od strane hotela, raznih institucija i privatnih kompanija, a koji nisu besplatni. Vlasnici električnih automobila, pa čak i turisti koji putuju kroz BiH, imaju pristup relativno malom broju besplatnih punionica.”

Anela Karahasan, predstavnica Udruženja za elektromobilnost u BiH, dodaje: “Cijene punjenja su niže i isplativije u odnosu na cijene goriva koje, kao što znamo, često variraju i drastično rastu. Stoga će punjenje električnih vozila sigurno biti povoljnije, posebno uzimajući u obzir da je električna energija u BiH domaći resurs.”

Ove godine, Federacija Bosne i Hercegovine namijenila je milion konvertibilnih maraka kao podsticaj za kupovinu električnih automobila, a za razliku od prošle godine, uključene su i pravne osobe. Međutim, Republika Srpska ove godine nije obezbijedila takve poticaje.

Iako su električna vozila sveprisutna u zapadnim zemljama, u Bosni i Hercegovini su manje zastupljena. Iako električna vozila donose brojne prednosti, uključujući očuvanje životne sredine, smanjenje potrošnje energije i podsticanje industrijskog razvoja, visoka cijena ovih automobila je često prepreka za mnoge građane u Bosni i Hercegovini.