SLANE OTOPINE KORONA “NE VOLI”

Ponekad su velika rješenja u malim stvarima. Da li je to tako i s novim virusom koji je zaustavio svijet kroz novu studiju pokušava provjeriti i Alemka Markotić na Klinici Fran Mihaljević u Zagrebu.

Zapažanja koja navodi su još u fazi početne kontrolirane studije, ali ova spoznaja ne može sigurno štetiti. Ideja za studiju se, kaže, rodila pokušavajući pomoći zaraženima bez simptoma koji su sedmicama bili u izolaciji zbog pozitivnog testa brisa koji više nije bio u skladu s njihovim zdravstvenim stanjem jer su bili dobro.

Ključ je, naime, u slanim otopinama koje korona kao ni drugi virusi “ne voli”.

“Od samog početka epidemije uzrokovane sa SARS-CoV-2 naučnici i liječnici primijetili da kod jednog broja bolesnika, ali i osoba u kojih je dokazana infekcija, a nisu razvili simptome, možemo dugotrajno detektirati virus u nosnoj sluznici. Zabilježeni su i slučajevi od preko dva mjeseca pozitivnih briseva u pojedinih osoba. U prvim mjesecima epidemije, dok nismo znali koliko dugo bi virus mogao biti infektivan, to je bilo povezano i s dugotrajnim boravkom pozitivnih osoba u izolaciji, što je dovodilo do određenih i psihičkih problema, ali i egzistencijalnih zbog dugotrajne izolacije i nemogućnosti povratka na posao”, priča profesorica Markotić kako je uopće došla na ideju da bi barem određena pomoć oboljelima od Covid-19, a možda i određenog broja ljudi usporavanja ili sprečavanja širenja virusa iz nosa prema plućima moglo biti u svima dostupnoj fiziološkoj otopini.”Hladno vrijeme, ali i pregrijani prostori sa suhim zrakom oštećuju sluznicu nosa, izazivaju upalu i otjecanje sluznice i povećavaju mogućnost naseljavanja mikroorganizama na njoj. Stoga je održavanje sluznice vlažnom i neoštećenom, uključujući i redovitu toaletu nosa, važno u obrani od mikroorganizama”, ističe Markotić.

Da bi se osigurala prohodnost nosa i normalno disanje, dodaje Markotić, primjenjuju se različite kapi koje smanjuju otečenost sluznice, međutim većina takvih kapi se mogu primjenjivati kratko vrijeme, obzirom da njihova dugotrajna primjena može također dovesti do oštećenja nosne sluznice.

“Za svakodnevno ovlaživanje sluznice nosa te prevenciju oštećenja sluznice preporučuju se otopine na bazi morske vode koja je po sastavu slična fiziološkoj otopini. Sol smanjuje oteklinu vezivanjem vode iz sluznice, razrjeđuje sluz i olakšava njezino izbacivanje, a može djelovati i antialergijski. Ujedno može fizički odstraniti umrle i oštećene stanice nosnog epitela”, pojasnila je što ove tekućine zapravo rade.

 

Da li je riješenje u otopini “Aqua Maris”, za sada znamo da baš nju Korona zasigurno “ne voli”. Sponzorski link je na našoj stranici i bez ovog otkrića stručnjaka, jer uz nas su uvijek najbolji. 🙂