Riba zbog koje se umire u mukama

U Jadranskom moru se zbog promjene temperature svake nedjelje pojavljuje neka nova vrsta ribe. Tako je prije nekoliko mjeseci ribar kraj ostrva Košara pored Pašmana ulovio otrovnu ribu, srebrnoprugu napuhaču (Lagocephalus sceleratus).

Riječ je izuzetno otrovnoj i smrtonosnoj vrsti, koja u mišićima, polnim žlijezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin. Njena konzumacija je zabranjena u zemljama EU, ali u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao “fugu”, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.

Smatra se da je ovaj termostabilni otrov i nekoliko stotina puta jači od cijanida.

“Rasprostranjena je u Indijskom okeanu, zapadnom Pacifiku i u Crvenom moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Sueckog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu, posebno u njegovu istočnom dijelu”, objašnjava Jakov Dulčić, vođa laboratorije za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za okeanografiju i ribarstvo u Splitu.

Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod ostvra Jakljan kod Dubrovnika još 2012 godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu. Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede, a ribarima često grize mreže i uništava vredan ulov.