Preminuo najpoznatiji haker

Preminuo je jedajn od najpoznatijih hakera Kevin Mitnick. U čitulji, navedeno je da je Mitnick proveo pet godina u zatvoru i da mu je to vrijeme bilo poput “odmora”. No, njegov život je bio pun avantura i preokreta. Mitnick se prvi put infiltrirao u kompjuterski sistem već 1979. godine, a 1988. je uhapšen i osuđen na 12 mjeseci zatvora zbog kopiranja softvera.

Nakon izlaska iz zatvora, njegova hakerska karijera nije se završila. Devedesetih godina prošlog stoljeća nastavio je hakirati mobilne mreže, web stranice kompanija i vlada dok je bio bjegunac. U tom periodu bio je umiješan u krađu hiljada fajlova i brojeva kreditnih kartica, ali prema čitulji, “nikad nije uzeo ni novčić” od svojih “žrtava”.

Godine 1995. uhapšen je zbog ilegalne upotrebe uređaja za pristup telefonima i kompjuterske prevare. Vlasti su vjerovale da je imao pristup korporativnim poslovnim tajnama vrijednim milione.

Nakon što je proveo pet godina u zatvoru, Mitnick je promijenio tok svoje karijere. Odlučio je postati haker “bijelog šešira” i konsultant za cyber sigurnost. Godine 2011., postao je suvlasnik i glavni hakerski službenik kompanije KnowBe4, koja pruža obuku za svijest o sigurnosti, uključujući simuliranu phishing platformu.

No, Mitnickova radoznalost za hakiranje započela je već kao 12-godišnjak. Tada je osmislio sistem koji mu je omogućio da javni prijevoz u Los Angelesu koristi besplatno. Zapamtio je red vožnje autobusa i nabavio svoje alate za bušenje kartica kako bi se cijeli dan vozio besplatno.

Ovaj fascinantni put od mladog hakera do stručnjaka za cyber sigurnost svakako je zanimljiv i nadahnut će mnoge koji ulaze u svijet tehnologije i informatike. Mitnickov rad u oblasti sigurnosti danas ima značajan doprinos i čini ga poznatim po jedinstvenoj kombinaciji iskustva iz prošlosti i posvećenosti zaštiti internetskog prostora. Mitnick je iza sebe ostavio suprugu Kimberley, koja čeka njihovo dijete.