Najskuplji novčić u historiji

Predstavljanje novog novčića pod imenom “Kruna”, izrađenog u čast kraljice Elizabete II, privuklo je ogromnu pažnju. Sa impresivnih skoro 4 kg zlata i preko 6.426 dijamanata, mnogi ga smatraju jednim od najvrijednijih novčića ikada proizvedenih.

East India Company, koji stoji iza ovog raskošnog komada, procjenjuje njegovu vrijednost na astronomske 23 miliona dolara, odnosno 42 miliona KM. Izrađivan je kroz “16 mjeseci posvećenog rada” stručnjaka iz raznih dijelova Commonwealtha. Mnogi su bili skeptični prema realizaciji ovakvog projekta, pogotovo zbog nedostatka dijamanata uslijed pandemijskih poteškoća.

Do sada, svjetski rekord za najskuplji novčić drži rijedak “dvostruki orao” zlatnik koji je 2021. godine prodan na aukciji za 15,17 miliona funti. Ostaje nejasno da li će ovaj novčić s likom Elizabete II biti ponuđen na tržištu.

Ovaj impresivni novčić, veličine košarkaške lopte, sadrži niz detaljno izrađenih portreta Elizabete II. East India Company je naglasio: “Novčić je pažljivo oblikovan ručnim radom, gdje su dijamanti brižljivo obrađeni i postavljeni da savršeno odgovaraju dizajnu, a dvije različite tehnike su korištene kako bi se istakao dizajn britanske zastave – Union Jacka.”

Kompanija East India Company, koja seže do 1600. godine, dobila je ekskluzivna trgovinska prava od kraljice Elizabete I. Te privilegije su joj omogućile trgovinu luksuznom robom kao što su začini, čaj i kafa. Nakon tri stoljeća poslovanja, kompanija je prestala s radom 1874. godine. Međutim, 2005. godine, biznismen iz Indije po imenu Sanjiv Mehta kupio je prava na ime kompanije i 2010. godine je ponovno uspostavio East India Company kao moderni lifestyle brend.