Najpoželjniji pasoš na svijetu

Međunarodna konsultantska kuća Henley&Partners objavila je da je singapurski pasoš postao najmoćniji i najpoželjniji na svijetu, prestigavši Japance koji su pet godina bili lideri na toj rang-listi. Sada se Japan nalazi na trećem mjestu. Građani Singapura mogu posjetiti 193 zemlje od 227.

Njemačka, Italija i Španija su zajedno zauzele drugo mjesto s bezviznim pristupom za 190 destinacija, dok su vlasnici japanskih pasoša zajedno s predstavnicima šest drugih zemalja – Austrije, Finske, Francuske, Luksemburga, Južne Koreje i Švedske – na trećem mjestu s pristupom 189 zemalja bez vize.

Somalija i Jemen dijele 99. mjesto, gdje nosioci pasoša ovih zemalja mogu posjetiti 35 država bez vize. Pakistan se nalazi na “počasnom” stotom mjestu s pristupom 33 bezvizne zemlje, dok su avganistanski, irački i sirijski pasoši navedeni kao tri “najslabija” na svijetu.

Rusija se nalazi na 49. mjestu, a njeni građani mogu putovati bez viza u 115 zemalja. Prošle godine Rusija je bila na 50. mjestu. Tokom ovog perioda, Moskva je sklopila sporazum o bezviznom putovanju s Džibutijem, ali je izgubila bezvizni pristup Albaniji, Belizeu, Etiopiji i Ugandi. Ukrajina se nalazi na 30. mjestu, a Kina na 63. mjestu, što ih čini među deset zemalja s najviše napretka na rang-listi u protekloj deceniji. Imaju bezvizni pristup u 146, odnosno 80 zemalja.

Samo osam zemalja u svijetu ima manje bezviznog pristupa nego prije deset godina, dok su druge zemlje osigurale veću slobodu putovanja za svoje građane. UAE su, na primjer, dodale 107 destinacija bez viza u posljednjih 10 godina, što ih je dovelo na 12. mjesto na rang-listi, usporedivši s 56. pozicijom prije.

Dr Kristijan Kelin, predsjednik upravnog odbora kompanije Henley&Partners i tvorac koncepta indeksa pasoša, napomenuo je da su Sjedinjene Države napravile najmanji napredak u posljednjih 10 godina, otvorivši samo 12 novih destinacija bez viza od 2013. do 2023. Singapur, s druge strane, otvorio je 25 novih zemalja bez viza za svoje građane i postigao rast od pet bodova.