Macha umjesto kafe
Matcha latte je savršeni spoj matcha praha, specifičnog zelenog čaja koji prolazi kroz proces mljevenja sve dok ne postane izuzetno fin, i biljnog mlijeka koji ovom napitku daje kremastu teksturu. Prah matche, koji je esencija zelenog čaja u svom najkoncentrisanijem obliku, ima dugu tradiciju u kulturi Japana i drugih dijelova Dalekog istoka. Kako je vrijeme prolazilo, zapadni svijet je također otkrio ovu zelenu magiju, integrišući je u razne zdrave recepte, uključujući kolače, frapee, smoothieje, a posebno u omiljeni matcha latte. Naziv “matcha” na japanskom se prevodi kao “čaj u prahu”. Proces pravljenja ovog praha podrazumijeva parenje lišća čajne biljke Tencha, sušenje, a potom i mljevenje u prah nakon što je ubrano. Vrijedno je spomenuti da za proizvodnju 30 grama ovog čaja tradicionalni granitni mlin mora biti aktivan čitav sat. Zahvaljujući obilju nutrijenata, matcha je postala hit u svijetu nutricionizma, hvaljena zbog svojih svojstava koja potiču metabolizam i efikasno sagorijevanje masti. Mnogi je vide kao prirodni detoksikator i tvrde da može pomoći u sagorijevanju masti. Dok neki preferiraju klasični matcha čaj pripremljen s vodom, sve više ljudi uživa u kremastoj verziji matcha lattea. Ovaj zeleni prah je prava riznica antioksidansa i drugih vrijednih mikronutrijenata, čineći ga ključnom sastojkom uravnotežene prehrane. Pored toga, povećava izdržljivost i energiju. Mnoštvo ljudi često bira matchu kao zamjenu za kafu. Iako sadrži kofein, ne izaziva negativne popratne efekte poput nemira ili problema sa spavanjem. Prisutne aminokiseline, kao što je L-teanin, daju umirujući efekt i pojačavaju fokus. Ukratko, dok matcha pruža energiju slično kafi, ne ostavlja osjećaj nervoze iza sebe. Ona je i moćan antioksidans, budi vas i balansira vaše raspoloženje, nudeći upravo ono što nam je potrebno za produktivan početak dana.