Koliko troše električni romobili?

Električni romobili su ušli na velika vrata i uveli nas u novu eru osobnog gradskog prijevoza. Ono što je počelo kao zabavan način prijevoza razvilo se u održivu opciju za svakodnevna kratka putovanja.

Električni romobili postali su popularna alternativa običnim automobilima i javnom prijevozu zbog praktičnosti te napretka u tehnologiji baterije.

Jesu li, međutim, uistinu isplativi? Kolika je cijena punjenja električnog romobila? Koliko novca uštedimo u usporedbi s drugim načinima prijevoza?

Da biste znali koliko košta punjenje električnog romobila, prvo morate znati koliko on troši. Potrošnja električnog romobila može se lako izračunati množenjem kapaciteta baterije (Ah) s naponom (V).

Da biste rezultat pretvorili u kWh, jednostavno podijelite rezultat tog množenja s hiljadu. Dobiveni iznos pomnožite s cijenom kilovat sata u vašem domaćinstvu.

 

Evo jednog primjera za  romobil 500w:

Ovaj električni romobil koristi 48V 13 AH bateriju, što znači da za puni kapacitet trebate 624 Wh tj. 0.624 kWh, pomnožite ovaj broj s cijenom kilovat-sata u Vašem domaćinstvu. Mi smo za primjer zaokružili na višu cijenu od 0,2 KM kWh. Prema tome punjenje baterije košta oko  10 Kpf.

Ako računate da njegov idealan doseg (u najnižoj brzini na ravnom pod niskim opterećenjem*) je 40 km, uzmimo da u nekom realnim uvjetima doseg je oko 25 km. Cijena jednog pređenog kilometra je tada oko o,5 Kpf.

Prosječna potrošnja automobila uz cijenu goriva (3,56 KM) j e 30 Kpf/km

Što znači da:

automobil potroši: 30 KM / 100 km

električni romobil: 0,48 KM / 100 km

Prema ovome na svakih prijeđenih 1000 km uštedite 295 KM