Friteza na topli zrak

FRITEZE na vrući zrak (air fryeri), koje za prženje koriste vrući zrak, postaju sve popularnije jer hrana spremljena u njima ima 70 posto manje kalorija i za pripremu je potrebno tek par žlica ulja, što je zanemarivo u odnosu na litru koja se potroši kod klasičnog prženja u dubokom ulju. Ako još niste kupili svoju, ili jeste, ali ne znate kako je koristiti, imamo par savjeta koji će vam dobro doći, kao i recepte s kojima ćete se lakše uhodati u pripremanje hrane na vrući zrak. Uz to se lako upotrebljava i čisti pa vam cijela kuća neće još satima nakon ručka imati miris po prženom ulju.

1. Držite je na ravnoj plohi, najbolje na kuhinjskoj radnoj ploči. Pazite da između friteze i pozadine, bilo da se radi o pločicama, kaljenom staklu ili zidu, ostane 10 do 15 centimetara razmaka zbog ispušnog otvora koji se nalazi na zadnjem dijelu friteze.

2. Nabavite bočicu s raspršivačem jer ćete tako lakše nanositi ulje na hranu prije pečenja, a i potrošit ćete ga manje nego kada to radite iz boce. Greška je uopće ne staviti ulje jer ono prenosi toplinu, no ne želite ni da ga je previše.

3. Kad pržite masniju hranu poput burgera, kobasica ili pilećih krilca, u ladicu ispod stavite malo vode kako se masnoća koja pada ne bi previše zagrijala i počela dimiti.

4. U košaru za prženje hrane nemojte staviti previše toga – hrana neće biti ravnomjerno obrađena, neće dobiti koricu, a sve skupa će potrajati duže od predviđenog. Hranu okrenite na pola prženja ili samo protresite kako bi se ispržila sa svih strana.

5. Nakon prženja obavezno očistite fritezu.