Cijena dionica Tesle

Kada su u pitanju novosti o kompaniji Tesla Motors, svakodnevno se pojavljuju. U godišnjem izvještaju za 2017. godinu, Elon Musk najavio je proizvodnju 500,000 vozila u 2018. godini. U novembru 2017., predstavljen je model Tesla Semi, potpuno električno vozilo sa poluprikolicom koje je privuklo pažnju i narudžbe. Zatim, 6. februara 2018., Tesla je poslala automobil u svemir. Elon Musk, predsjednik i osnivač Tesla i SpaceX, iskoristio je lansiranje Falcon Heavy rakete i poslao crveni Tesla Roadster u svemir, čak s vozačem po imenu “Starman”.

Vizija Elona Muska vezana za kompaniju Tesla potiče ljude da vjeruju da snovi mogu postati stvarnost. Osim što kupci maštaju o ostvarenju tih snova, to čine i financijska tržišta. Elon Musk inspirira analitičare i investitore, što je rezultiralo rastom cijene dionica kompanije na ekstremne visine. Od početnih 17 dolara po dionici u junu 2010., do 23. februara 2018., cijena je dosegnula 352,05 dolara, što predstavlja rast od 1.970%.

Cijena dionice kompanije Tesla porasla je za 21% u proteklih 12 mjeseci, dok prosječan rast američkog indeksa S&P 500 iznosi 14%. Međutim, unatoč rastu, Tesla Motors je do sada prodala manje vozila u usporedbi s konkurencijom (Ford, General Motors, Renault-Nissan) i trpi gubitke od osnivanja. Kompanija također ima problema s proizvodnjom Modela 3 vozila, s indikacijama da je ispod ciljane razine za 2018.

U izjavi za medije od 7. februara 2018., uprava kompanije Tesla priznala je teškoće i zakašnjenja u proizvodnji, posebno za Model 3. Unatoč tim izazovima, kompanija želi postati “najbolji proizvođač automobila” koristeći najsuvremenije robote.

Unatoč izazovima, san kompanije Tesla i njene mogućnosti za rast i dalje privlače mnoge investitore. No, ostaje pitanje hoće li izvješća osnivača biti dovoljno uvjerljiva za one koji financiraju kompaniju, što će utjecati i na cijenu dionica. U 2021. godini dionice dostižu 407 dolara, što je priznati će te u odnosu na onih naših 17 dolara sa početka priče ogromna dobit, ali trenutno pri kraju 2023 godine je nešto manje od 250 dolara po dionici. Šta će se dalje desiti, svakako za one koji su 2010e prepoznalu gdje treba ulagati, dobit je 15x veća.