Trikovi koje trgovci koriste da bismo trošili više novca

Stručnjak za uštedu novca nedavno je detaljno opisao kako u supermarketima manipulišu kupcima da bi potrošili više novca. Tajna je u tome, kako kaže, da se osnovne namirnice prikriju, dok se one ne tako neophodne ističu u prvi plan.

Džoel Gibson je stekao ogromnu slavu na TikToku jer dijeli praktične savjete i trikove za uštedu novca. U svom najnovijem klipu on je otkrio zašto ne treba da nasjedamo na trikove iz supermarketa.

„Da li ste se ikada zapitali kako dizajneri supermarketa manipulišu ljudima da troše više?’, zapitao je Džoel pratioce.

On ističe da su osnovne namirnice kao što su mlijeko i jaja redovno sakriveni duboko u unutrašnjosti supermarketa, tamo negdje pozadi, iza svega. A naprijed je obično cvijeće koje je tu da bismo odmah s ulaza osjetili prijatnost i udobnost.

Ovo skrivanje osnovnih proizvoda ima jasnu poentu – morate da prođete pored svega ostalog da biste došli do flaše mlijeka, a tako ujedno dolazite i u iskušenje da kupite još nešto što možda niste planirali i potrošite više.

Dakle, ideja je da oni koji bi da u supermarketu kupe samo ono neophodno, recimo, jaja, treba da se probiju do njih kroz hrpu drugih primamljivih artikala. A to automatski znači potencijalno veći prihod za market, a za kupca tanji novčanik.

Džoel je zato zaključio da, ako želite da izbjegnete prekomjernu potrošnju, trebalo bi da napravite spisak onoga što vam treba iz prodavnice i da izbjegavate impulsivnu kupovinu, prenosi Dailymail.