ZARA ZATVARA PREKO 1000 PRODAVNICA!

Jedan od vodećih svetskih prodavaca odjeće, kompanija Inditeks, zabilježila je gubitak u prvom kvartalu 2020. i najavila plan restrukturiranja od 2,7 milijardi eura kojim se predviđa zatvaranje do 1.200 prodavnica širom sveta.

Španska grupacija, u čijem su sastavu i prodajni lanci Zara i Masimo Duti, ima za cilj da u okviru restrukturiranja poveća prodaju preko interneta za 25 procenata u ukupnoj prodaji do 2022. godine, u odnosu na prošlogodišnji porast od 14 procenata.

Vanredne mjere španske vlade zbog epidemije virusa korona primorale su desetine miliona potrošača da se preorijentišu ne samo na kupovinu osnovnih životnih namirnica preko interneta, već i drugih potrepština u posljednja tri mjeseca.

Inditeks, koji je osnovao španski milijarder Amansio Ortega, planira da potroši u naredne tri godine 900 miliona eura na poboljšanje svoje IT prodaje, ali i na fizičke prodavnice koje imaju dobar promet.

-Procenjuje se da će mreža kvalitetnijih fizičkih prodavnica u kombinaciji sa mrežom IT prodavnica donjeti dugoročni godišnji rast prodaje za četiri do šest odsto- navodi se u saopštenju kompanije.

Poslovne performanse su počele da se popravljaju u maju, a na tržištima koja su u prvoj sedmici juna bila potpuno otvorena, prodaja je bila manja za 16 procenata.