Vlakna

KADA JE RIJEČ o zdravoj prehrani, vlakna su bitna komponenta koja se često zanemaruje. Vlakna su vrsta ugljikohidrata koja se nalazi u hrani biljnog podrijetla koje tijelo ne može u potpunosti probaviti. Umjesto toga, vlakna kroz probavni sustav prolaze uglavnom netaknuta. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva, od kojih svako ima svoje prednosti.

Topiva vlakna se otapaju u vodi i u crijevima stvaraju tvar sličnu gelu, koja pomaže u snižavanju razine kolesterola i reguliranju šećera u krvi. Netopiva vlakna se ne otapaju u vodi i dodaju masu stolici, potičući redovito pražnjenje crijeva. Iako vlakna možda nisu najuzbudljivija hranjiva tvar o kojoj se može govoriti, ona igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog probavnog sustava, stabilizaciji razine šećera u krvi i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Preporučeni dnevni unos vlakana je oko 25 grama za žene i 38 grama za muškarce. Nažalost, većina ljudi konzumira samo polovicu preporučenog dnevnog unosa. U ovom ćemo članku istražiti jednostavne i ukusne načine za uključivanje više vlakana u dnevne i tjedne obroke.