Iz gradske uprave Toronta najavili su kako će od sljedećeg proljeća početi s testiranjima autonomnih vozila u javnom prometu. Testiranje će trajati između 6 i 12 mjeseci tijekom kojih će električni autonomni shuttlevi prevoziti putnike između dvije stanice. Projekt je dogovoren s kompanijom Local Motors te će se u testiranju koristiti njihova vozila Olli 2.0.

Iako autonomni javni prijevoz, usprkos velikom dosadašnjem napretku tehnologije, i dalje zvuči prilično futuristički, autonomni shuttleovi Olli već se koriste na raznim mjestima u SAD-u, Italiji i Belgiji. Naravno, ne voze se pod istim uvjetima kao i automobili i druga vozila javnog prijevoza te je njihovo kretanje ograničeno na nekakve poslovne kampuse i kratke udaljenosti na kojima vozila ne mogu razviti veliku brzinu.

Vozila Local Motorsa moći će prevoziti maksimalno osam putnika, a iako su shuttleovi autonomni, gradske vlasti Toronta ne žele živote ljudi prepustiti apsolutno u ruke računalima pa se unutar vozila nalazi i osoba spremna za preuzimanje kontrole nad vozilom. Također, nalazit će se još jedna osoba čiji će zadatak biti odgovarati na pitanja putnika vezana uz autonomnu vožnju, sigurnost i slično. Naravno, u vozilima će se voditi računa i o epidemiološkim mjerama pa će ih se dezinficirati, čistiti i prozračivati.

Nakon završetka testiranja, uslijedit će analize i procjene autonomnih shuttleova, a ako svi budu zadovoljni s projektom, možda se nastavi, odnosno proširi na više stanica javnog gradskog prijevoza.

Izvor: TechSpot