U Egiptu otkriveno više od 2.000 mumifikovanih glava ovna

Arheolozi su u hramu faraona Ramzesa II u Abidosu u Egiptu otkrili više od 2.000 mumifikovanih ovnovskih glava i raskošnu građevinu.

Nalazi, koji se nalaze otprilike 430 kilometara južno od Kaira, potječu iz razdoblja koje je trajalo oko 1.000 godina, od Šeste dinastije do Herojskog doba, čineći neka od otkrića starim preko 4.300 godina.

Osim glave drevnog ovna, arheolozi sa Univerziteta u New Yorku otkrili su i skupinu mumifikovanih pasa, divljih koza, krava, jelena i noja.

Vjeruje se da su mumifikovani ostaci ostavljeni na tom mjestu u čast Ramzesa II. oko 1.000 godina nakon njegove smrti, saopćilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.

Smatra se da bi se ovnovi i druge životinje koristili kao žrtve tokom obožavanja ovnova u Abidusu tokom razdoblja Bipidusa, dodao je u izjavi dr. Sameh Iskandar, voditelj misije.

Osim bogatstva životinjskih ostataka, arheološki tim također je otkrio “ogromnu zgradu” sa zidovima debelim otprilike pet metara iz vremena šeste dinastije Starog kraljevstva. Građevina je sadržavala brojne kipove, ostatke drveća, kožne cipele, odjeću i papiruse.

Otkriće bi moglo pomoći u “ponovnom uspostavljanju osjećaja drevnog krajolika Abidosa prije izgradnje hrama Ramzesa II”, rekao je Iskandar za Reuters.