TAMNA COKOLADA PROTIV DEPRESIJE

Men’s Journal prenosi da, prema riječima naučnika, tamna čokolada sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osjećaj kao i kod korištenja kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja.

U okviru studije koja je sprovedena na 13.626 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali su 70 posto manju vjerovatnoću da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan ukus, tvrde s londonskog univerziteta.

Složene kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Autorica studije, doktorica Sara Jackson piše da studija pruža neke dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može smanjiti simptome depresije.

“Moglo bi se desiti da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu”, dodaje Jackson.

Ipak, napominju naučnici, ni s čokoladom ne treba pretjerivati jer to može da škodi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog obroka.