Svoj udio prodao za 100 dolara, sad vrijedi milione

Nakon lansiranja ChatGPT-a, mnoge kompanije su brzo promijenile svoj fokus, a sada je usmjeren na razvoj umjetne inteligencije. U tu tehnologiju sada se ulažu milijarde dolara, a profitirale su i brojne kompanije koje su ranije krenule s razvojem AI-a, čija je vrijednost eksplodirala u kratkom vremenskom periodu.

Međutim, nije svima koji su na vrijeme prepoznali važnost i potencijal umjetne inteligencije pošlo za rukom ostvariti uspjeh kakvom su se nadali i zaslužili. Jedan primjer je Cyrus Hodes, suosnivač AI startupa Stability AI, koji danas može žaliti za propuštenim milijunima. Njegova loša poslovna odluka dovela je do toga da je njegovo ulaganje u AI donijelo samo 100 dolara, umjesto više od 500 milijuna dolara koliko bi mogao imati.

Hodes je prodao svoj udio od 15 posto za samo sto dolara izvršnom direktoru tvrtke Mohammadu Emadu Mostaqueu, samo nekoliko mjeseci prije nego što je vrijednost Stability AI-a dosegla milijardu dolara. U svojoj tužbi tvrdi da je bio prevaren jer ga je CEO uvjerio da je njegov udio bezvrijedan. Nakon što je prodao svoj udio, tvrtka Stability AI primila je investicije u vrijednosti oko 100 milijuna dolara, što je dovelo do povećanja vrijednosti tvrtke na milijardu dolara. Hodes je Mostaquea tužio i za pronevjeru novca iz Stability AI-a, kojim je navodno platio najam stana u Londonu za svoju obitelj, te je podsjetio kako je i u nekim drugim slučajevima varao investitore.

Stability AI, poznat po alatu Stability Diffusion za pretvaranje tekstualnih upita u fotografije, trenutno traži novu rundu investicija, prema kojoj bi vrijednost tvrtke mogla doseći čak oko četiri milijarde dolara. U tom slučaju, Hodesov udio mogao bi vrijediti više od 500 milijuna dolara