Sandero najprodavaniji u BIH

novije doba, modeli brenda Dacia često zauzimaju vodeće pozicije kada je riječ o prodaji vozila na evropskom tržištu. Prema najnovijim informacijama, do kraja jula, Dacin model Sandero opet je zasjeo na vrh liste najtraženijih automobila u Europi. Izvještaj publikacije Profit pokazuje da je Sandero, od početka 2023. pa sve do kraja jula, prodat u impresivnih 131.600 jedinica.

Zanimljivo je napomenuti da je ovaj povoljni rumunski hit premašio čak i Tesla Model Y, koji je nedavno bio na vrhu prodajnih lista u Europi. U prvih sedam mjeseci, američki električni automobil prodat je u 122.400 jedinica, no u julu je doživio značajan pad prodaje. Volkswagen T-Roc je također bio popularan izbor, sa ukupno 120.600 prodatih jedinica u istom periodu.

U top 10, iza navedenih modela, našli su se: Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Volkswagen Tiguan, Volkswagen Golf, Toyota Yaris Cross te Dacia Duster.

Ako posmatramo samo julsku prodaju, prva pozicija pripala je popularnom Volkswagen T-Rocu sa 16.900 prodatih jedinica. Ovaj njemački crossover bio je ispred Sandera, koji je prodat u 15.300 primjeraka, dok je Tesla Model Y skliznula na 21. mjesto s prodajom od 9.800 jedinica. Međutim, sagledavajući ukupnu prodaju za prvih sedam mjeseci 2023., nije čudo što je Sandero ponovno na vrhu liste najprodavanijih.