Sajam privrede u Skenderiji

U Sarajevu je počeo 8. sajam bosanskohercegovačke privrede, na kojem se predstavljaju mala i srednja preduzeća, te se stvaraju mogućnost za plasman proizvoda ali i promociju onih koji zapravo najviše čine za bh privredu.

Tako je u sklopu Sajma ove godine po prvi put i, Caritas Švicarske, koji pruža značajnu podršku kako finansijsku pri pokretanju, realizaciji i opstanku preduzeća, tako i kroz prezentacije, promocije, ulaganje u izlaganje na sajmovima, sve sa jednim ciljem – da se privreda razvija i da oni koji su dio projekta SELLS budu samostalni, te konkurentni na tržištu.

Caritas Švicarske je ove godine u suradnji sa sa opštinama: Foča FBiH, Foča RS, Novo Goražde, Pale FBiH, Višegrad, Rudo i Gradom Goražde, podržao i finansijski organizaciju Sajma. Na ovaj način omogućeno je korisnicima projekta, ali i drugim lokalnim privređivačima sa područja navedenih opština, tačnije njih 19, promociju i uvezivanje sa drugim privrednicima sa područja BiH. Radi se individualnim proizvođačima, malim i srednjim preduzećima, ali i onima sa velikim brojem zaposlenih.

Zašto kupovati od malih, domaćih privrednika? Zato što je to konstanto ulaganje u domaće proizvođače, podržavanje da ljudi u ovoj zemlji žive od svoga rada, da zapošljavaju nove ljude i šire postojeće kapacitete što se uz dosadašnju podršku već uspješno realizira.

Sajam u Sarajevu traje do nedjelje, a svaki dan na promotivnom posebnom štandu Caritasa Švicaske i općina koje sudjeluju možemo vidjeti novu ponudu, upoznati se sa pričama o pokretanju i razvoju biznisa, te odabrati nešto od asortimana mnogobrojnih proizvoda koja donose poljoprivredna gazdinstva sa područja cijele Bosne i Hercegovine, ručnih radova ali i proizvoda velikih kompanija koje uspješno svoje gotove proizvode izvoze u zemlje Evropske unije.

Iz Caritasa Švicarske poručuju da je program „Socio-ekonomska održivost i podrška lokalnom stanovništvu Gornje-drinske regije“ (SELLS), koji implementiraju skupa sa osam opština u BiH: Čajniče, Foča FBiH, Foča RS, Grad Goražde, Novo Goražde, Pale FBiH, Višegrad i Rudo važan pokazatelj da se pametnim ulaganjem u one koji žele raditi i napredovati uvijek vide rezultati. Ponosni smo na naše izlagače jer znamo da donose ono najbolje što imaju.“

Projekt je finansiran od strane Medicor fondacije, Vlade Lihtenštajna i Vlade Švicarske.