REKORDER U PROMILIMA ALKOHOLA

Kako pronalazimo na portalima iz susjedne Hvatske, Osječko-baranjska policija u subotu je kod vozača koji je prouzrokovao saobrćajnu nesreću u središnjoj Slavoniji izmjerila rekordnih 4,63 promila alkohola u krvi.

Policija je izvijestila da se nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena dogodila u  subotu oko 18,50 sati, na državnoj cesti D2 između Martina i Donje Motičine, nedaleko Našica.Kod vozača automobila, 42-godišnjaka iz Donje Motičine, “utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 4,63 grama po kilogramu”, navodi lokalna policija.

Vozač je kažnjen s maksimalnom novčanom kaznom od 42.300 kuna (oko 12.000 KM), oduzimanjem vozačke dozvole na tri mjeseca kada stekne pravo na upravljanje i čak 12 negativnih prekršajnih bodova.

Medjutim, ovo nije rekorder u količini alkohola. Policija je na području Makarske 2003. godine intervenirala zbog porodičnog nasilja. Nasilnik je bio toliko pijan da je već 15 godina nedodirljivi hrvatski rekorder. Izmjereno mu je 7,44 promila, a da dosegne ovaj rekord, navodno, trebalo mu je osam boca viskija.

Čeh iz Krnova sa 8,83 promila alkohola u krvi oborio je prije dvije godine neslavni nacionalni rekord koji je držao jedan traktorista koga je češka saobraćajna policija zaustavila za volanom cisterne sa stajskim đubrivom da bi alkotest pokazao da ima čitavih osam promila alkohola u krvi.

Svjetski rekord drži Poljak Andžej V. kome je nakon proslave sa prijateljima izmjereno 12,8 promila, a među ženama Francuskinja kojoj su poslije saobraćajne nesreće izmjerili 11 promila alkohola u krvi.