Recep Tayyip Erdoğan ima leteću palatu

Tokom svoje posljednje posjete Abu Dhabiju, predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdoğan, ugovorio je poslove vrijedne 50 milijardi dolara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako bi potaknuli ekonomsku i trgovinsku suradnju, dvije su se nacije dogovorile o formiranju Zajedničkog povjerenstva. Ugovori se, kako je izvijestila državna novinska agencija WAM, protežu na različite sektore, uključujući investicije, razvoj svemirskih tehnologija i obrane, kao i projekte u energetskoj industriji i sektoru prirodnih resursa.

Tijekom svoje ture po zaljevskim zemljama, sa primarnim fokusom na revitalizaciju turske ekonomije koja se suočava s devalvacijom lire, visokim deficitom i konstantnom inflacijom, Abu Dhabi je bila posljednja destinacija predsjednika Erdoğana. Poboljšanje odnosa s bogatim zaljevskim državama, koje su nekada bile neprijateljski nastrojene prema Turskoj, ključno je za oporavak turske ekonomije i učvršćivanje Erdoğanove vladavine. Predsjednik Erdoğan je prije posjete UAE posjetio i Saudijsku Arabiju te Katar, kako prenosi Jutarnji.hr.

Erdoğan je tijekom svojih posjeta arapskim zemljama privlačio pažnju luksuznim zrakoplovom vrijednim 500 milijuna dolara. Tvrdi da je ovaj Boeing 747-8 avion darovao katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani prije pet godina. Međutim, turska opozicija sugerira da je avion zapravo plaćen novcem poreznih obveznika.

Ovo pitanje je ponovno privuklo pažnju javnosti u trenutku kada se Turska suočava s valutnom krizom. Avion Boeing 747-8 dizajniran je za prevoz 94 osobe, uključujući 76 putnika i 18 članova posade. Avion je opremljen različitim prostranim kabinama, sobama za sastanke i čak bolnicom.

Prije upotrebe od strane turskog predsjednika, avion je bio u vlasništvu Qatar Amiri Flight-a, privatne aviokompanije koja prevozi članove kraljevske obitelji i visoke državne dužnosnike. Zbog svog nevjerojatnog luksuza, ovaj je avion dobio nadimak “leteća palata”.

Avion je nakon dolaska u Tursku promijenio registraciju u TC-TRK. Nakon promjene vlasnika, avion je promijenio i boju. Sada je obojen u jarke crvene i bijele boje, simbolizirajući boje turske zastave. Avion je opremljen vrhunskim medicinskim centrom s žiro-stabilizirajućim kirurškim krevetom, što je još jedna zanimljiva karakteristika ovog aviona.

Pretpostavlja se da je avion poklonjen Erdoğanu kao znak zahvalnosti za podršku koju je Turska pružila Kataru tijekom blokade koju su uvela nekoliko arapskih zemalja u lipnju 2017. godine. Turska je, kao odgovor na blokadu, poslala 197 teretnih aviona s hranom i drugom robom u Dohu u prvom mjesecu blokade te povećala vojni garnizon u Kataru. Ova podrška bila je od ključne važnosti za održavanje snabdijevanja zemlje hranom i drugim vitalnim zalihama.