PRANJE ZUBA SMANJUJE RIZIK ZATAJENJA SRCA

Istraživači su povezali pranje zuba sa smanjenjem rizika od zatajenja srca i atrijske fibrilacije, stanja koje uzrokuje nepravilan rad srca. Smatraju kako češćim pranjem smanjujete količinu bakterija koja “živi” između zuba i desni, što sprečava njihov ulazak u krvotok.

Južnokorejski naučnici istražili su povezanosti između oralne higijene i srčanih problema analizirajući 161 hiljadu ljudi u dobi od 40 do 79 godina. Rutinske medicinske preglede imali su u 2003. i 2004. godini. Nakon 10 godina oko šest posto njih je imalo zatajenje srca, a tri posto atrijsku fibrilaciju.

Naučnici tvrde kako pranje zuba tri puta dnevno ili više smanjuje za 12 posto rizik od zatajenja srca i 10 posto od atrijske fibrilacije neovisno od faktora kao što su godište, spol, finansijski status, tjelovježba, konzumiranje alkohola i BMI.

Druge studije pokazale su da loša oralna higijena vodi bakteriju do krvi i uzrokuje upale u tijelu. To povećava rizik od neregularnog rada srca i njegovog zatajenja.

“Proučavali smo veliku grupu dug period, što daje snagu našim otkrićima”, rekao je lider studije dr. Tae-Jin Song s Evha Womans univerziteta u Seulu.

Istraživanje je objavljeno u evropskom žurnalu Preventivna kardiologija.