Popularni streamer potpisao ugovor vrijedan 100 miliona dolara

Streamer Felix Lengyel (27), poznat pod nadimkom xQc potpisao je do sada najunosniji ugovor sa streaming platformom Kick, piše hcl.hr.

Čovjek bi pomislio da su tako velika ulaganja u streamere postala stvar prošlosti, no evo sada vijesti koja ukazuje suprotno.

Streaming platforma Kick odlučila je platiti 70 miliona američkih dolara da bi popularni streamer Felix “xQc” Lengyel iduće dvije godine emitirao svoje sadržaje kod njih. Ugovor koji je Lengyel potpisao sadrži i određene klauzule uz koje može zaraditi i znatno više – sveukupno stotinu miliona dolara.Da stvar bude bizarnija, iz Kicka nisu platili ekskluzivnost, što znači da Lengyel može nastaviti streamati i na drugim platformama na kojima već ima svoju publiku.

Ova najava dolazi usred perioda turbulentnog odnosa između streamera i platforme Twitch. Odnosi su i prije bili napeti zbog omjera u kojemu se dijeli zarada. Trenutno je to 50:50 između streamera i Twitcha, no nedavno je Twitch odlučio ograničiti streamerima prilike za vanjsku zaradu kroz streamove, što je izazvalo negativne kritike streamera i prijetnje bojkotom.

Platforma Kick po trenutnom pravilu streamerima ostavlja 95 posto zarade. Još uvijek se smatraju startup kompanijom te navode kako će još nekoliko godina poslovati s gubitkom.

Ugovor koji je Lengyel potpisao znatno je veći od novca kojega zarađuju ostali streameri, ali i profesionalni sportisti. Usporedbe radi, ugovor ovog streamera tek je nešto manji od onoga koliko se procjenjuje da je fudbalski klub Intel Miami platio kako bi doveo Lionela Messija.

Klix.ba