Plava kafa je hit

Nemojte se zavaravati imenom – plava kafa nema mnogo veze s tradicionalnom kavom koju smo navikli piti. Ovaj jedinstven i pomalo neobičan napitak, koji svoju vedru, nebesko-plavu boju duguje prirodnim sastojcima, trenutno je apsolutni hit u svijetu zdravih trendova, baš kao i poznati matcha latte.

Plava kafa se priprema pomno odabranom mješavinom prirodnih sastojaka – koristi se egzotično kokosovo mlijeko, prirodno slatki sirup od agave, osvježavajući limun, aromatični đumbir, te tajna sastojak koji daje karakterističnu plavu boju – spirulina. Spirulina, za one koji ne znaju, je alga bogata proteinima, vitaminima i mineralima, a poznata je i po svojoj snažnoj, vibrantno plavoj boji.

Uživanje u plavoj kafi ne samo da je užitak za oko i nepce, već ima i brojne zdravstvene prednosti. Đumbir daje pikantan, zemljani ukus i pomaže u probavi, dok je agava sirup prirodni zaslađivač bogat fruktozom. Kokosovo mlijeko dodaje kremastu teksturu i bogatu, punu notu, dok limun unosi dašak svježine. A spirulina, kao zvijezda ovog napitka, nije samo zadužena za privlačnu plavu boju, već je i moćan izvor antioksidanata.

Sve u svemu, plava kafa je ne samo vizualno impresivan napitak, već i zdrava, ukusna alternativa uobičajenim toplim napitcima. Izaziva divljenje svojom jarkom bojom, očarava eksotičnim ukusom i nudi čitav niz zdravstvenih beneficija. Zasigurno je razlog zašto je postala omiljeni izbor mnogih gurmana i ljubitelja zdravog života širom svijeta.