Nositi Sarajevo u sebi

Dajana Buzuk, žena iz Sarajeva koja posjeduje restoran na otoku Hvaru, donijela je odluku da spusti cijenu kafe na samo jedan euro. Željela je da kafa bude pristupačna svima, bez potrebe za brinuti o tome da li je mogu priuštiti.

O tome je pričala u emisiji RTL Direkt, gdje je iznijela svoje stavove o ovoj odluci. Buzukova, koja vodi restoran na Hvaru, jednom od najprestižnijih hrvatskih otoka, smatra da svatko treba imati mogućnost uživanja u kafi bez financijskog stresa. “S obzirom na trenutnu situaciju, htjela sam ponuditi barem jednu konstantu. U našem društvu je izuzetno važno da ljudi mogu izaći na kafu bez brige o tome da li je mogu platiti”, izjavila je Buzuk za RTL.

Na pitanje da li je ova odluka finansijski isplativa, odgovorila je da zavisi o perspektivi, ali kada je u pitanju finansijska strana, odgovor je definitivno “ne”. “Samo za pripremu jednog espressa potrebno je 30 centi, što znači da dvostruki espresso košta 60 centi. Kada tome dodate troškove za šećer, mlijeko, električnu energiju, vodu i radnu snagu, moglo bi se reći da smo čak u gubitku. No, ja to ne vidim na taj način”, pojasnila je. Dodala je da se, i pored svega, ova odluka isplati, s obzirom da svi trenutno proživljavaju iste izazove – “bez kafe, bez zadovoljstva, bez društva prijatelja ili potrebne pauze”.

Buzuk je istakla svoje korijene iz Sarajeva i citirala pjesmu “Fildžan viška” od Zabranjenog pušenja, tvrdeći da je njena kafa od jednog eura njena verzija tog “fildžana viška”.