NAJVEĆA ZGRADA U JAPANU

Neboder visok 390 metara čiji je dizajn inspirisan gorućom bakljom postat će najviša zgrada u Japanu
Neboder će se nalaziti iznad trga ispunjenog biljkama u Tokiju, a posjedovat će i prostor za posmatranje okoline i uživanje u pogledu na glavni grad Japana te Mount Fuji.

Projekt je prvobitno najavljen 2016. godine, a kompanija Mitsubishi Estate je ranije ovog mjeseca predstavila novi dizajn inspirisan bakljom. Također, otkriveno je i da će se neboder zvati Torch Tower. Ova struktura je dio šireg plana urbanog razvoja na površini od 31.400 kvadratnih metara.

Većina od 63 sprata nebodera bit će namijenjena poslovnim prostorima, ali će postojati prodavnice i restorani, kao i velika dvorana sa 2.000 sjedećih mjesta.

Gornji dio nebodera će biti rezervisan za hotel sa oko 100 soba, a dio koji liči na plamen će se koristiti kao prostor za razgledanje okruženja.

Neboder će zadovoljavati najviše standarde kada je riječ o otpornosti na zemljotrese, a ponudit će i prostor koji bi se koristio kao sklonište u slučaju prirodne katastrofe.

Projekt je već zapčet nedaleko od glavne željezničke stanice u Tokiju.

Izgradnja 212 metara visokog Tokwabashi Towera na istoj lokaciji bit će završena sljedeće godine.

Trenutno je najviša zgrada u Japanu Abeno Harukas u Osaki, čija visina iznosi 300 metara.

Titulu najviše zgrade će 2023. godine će privremeno preuzeti toranj visok 330 metara, koji se gradi također u Tokiju, javlja CNN.