Lagana pita od tikvica

Tokom ljetnih mjeseci, tikvice postaju jedno od naših omiljenih povrća. Ovo svestrano povrće može se upotrebiti na bezbroj načina. Tikvice se mogu uvrstiti u pripremu jednostavnog priloga, pite, doručka, obroka za plažu ili brzog letnjeg ručka. Donosimo recept za laganu pitu od tikvica, koju je moguće pripremiti u samo pola sata s nekoliko osnovnih sastojaka.

Ovaj recept za brzi letnji obrok pronađen je na Instagram profilu ana.hr.ana. Recept je prilično jednostavan, tako da ga čak i početnici mogu pripremiti. Također, odlična je opcija za vegetarijance.

Sastojci:

  • 9 gotovih jufka
  • 1 velika tikvica ili 2 manje
  • 500 g posnog sira
  • 1 kiselo vrhnje (180 g)
  • 2 jaja
  • so, češnjak u prahu

Postupak:

Operite tikvice, naribajte ih, posolite i ostavite u posudi 10 minuta da puste tečnost. Nakon toga, ocijedite višak vode. Pomiješajte posni sir, pola kiselog vrhnja, ocijeđene tikvice, dodajte so i češnjak u prahu.

Podijelite smjesu na tri jednaka dijela. Od devet jufki napravite tri štrudle sa po tri jufke. Kore premažite smjesom, presavijte rubove na krajevima, zarolajte i ponovite postupak. Postavite štrudle u tavi za pečenje (na papir za pečenje ili malo namažite maslinovim uljem), a zatim prelijte mješavinom od dva jaja, preostalog kiselog vrhnja i malo soli. Pecite 30 minuta na 180°C dok se ne zapeče.