KOLIKO NOVCA TREBA ZA BORAVAK NA ISLANDU

S obzirom da većina svijeta trenutno radi pod određenim ograničenjima zbog drugog vala pandemije koronavirusa, svjetske vlade traže načine kako da nadoknade gubitke izazvane zatvaranjem granica. Zemlje poput Bermude, Barbadosa i Kajmanskih otoka dale su priliku privatnim poduzetnicima koji se žele kratkoročno preseliti da rade „od kuće“ s njihovih rajskih lokacija.

I Island se pridružio ovome društvu,  s jednom velikom razlikom. Dok Bermuda traži tek plaćanje administrativnog troška za rješavanje papirologije u vrijednosti od oko 400KM za kratkoročno preseljenje, Zemlja Vatre i Leda inzistira na dokazu da zarađujete više od milijun islandskih kruna mjesečno, odnosno više od 14.500KM.

Ovo pravilo vrijedi za sve građane izvan Schengenskog prostora, odnosno Amerikance i sve one koji inače trebaju vizu za ulazak u zemlju, a koji se žele preseliti na period od šest mjeseci.

“Island želi privući bogate građane, odnosno profesionalce s visoko plaćenih pozicija poput onih iz Silikonske doline u Americi koji bi svoj novac trošili na Islandu,” objasnila je političarka Asta Gundrun Helgadottir Bloomberg Newsu.

Ideja je da unajme kuće koje se inače iznajmljuju preko Airnbnb-a, a koje su prazne od početka pandemije koronavirusa, te troše novac u lokalnim trgovinama i restoranima. Želja je da se poveća potrošnja u zemlja, ali da se smanji šansa da novi privremeni stanovnici ugroze lokalna radna mjesta.

Island je oduvijek bila destinacija za putnike duboka džepa – krišku hljeba tu ćete platiti oko 5KM, a pola litre domaćeg piva 15KM. Unatoč tome, Island je imao stalan priljev zainteresiranih turista. U 2018. godini posjetilo ga je 2,3 milijuna ljudi, što je otprilike sedam puta više osoba od cjelokupne populacije Islanda.

 

Tamara Bibanović