Johanesburg iznenadjujuće pod snijegom

U ponedjeljak, stanovnici najvećeg grada u Južnoafričkoj Republici, Johanesburga, su bili iznenađeni snježnim padavinama, što se nije dogodilo više od deset godina. Prvi put su neka djeca imala priliku da vide snijeg.

Snježne padavine su uobičajene na južnoj hemisferi Južne Afrike tokom zimskih mjeseci, od juna do augusta. Međutim, u Johanesburgu je snijeg posljednji put pao u augustu 2012. godine.

Stanovnici Johanesburga su na društvenim mrežama opisali snijeg kao “magičan” i “predivan početak sedmice”.

Jennifer Fitchett, profesorica fizičke geografije na Univerzitetu Witwatersrand, izjavila je za južnoafričke novine Times da snijeg vjerovatno neće dugo trajati. Ona je objasnila da je snijeg uzrokovan kombinacijom povećane vlage, niskih temperatura i hladnog vjetra. Ovakvi uslovi se dešavaju jednom u deset godina. Zbog sušnih uslova zimi, naša regija rijetko ima snježne padavine, dodala je.

Posljednji put kada je snijeg padao bio je 2012., a prije toga 2007. godine. Uobičajeno je da u Johanesburgu snijeg pada jednom svakih pet godina, dok se jače snježne padavine javljaju svakih 10 do 20 godina, izjavio je Francois Engelbrecht, profesor klimatologije sa Univerziteta Witwatersrand, za novinsku web stranicu Daily Maverick.

Wayne Venter, meteorolog Južnoafričke meteorološke službe, izjavio je za Daily Maverick da uslovi nisu bili ekstremni i da se ne može tvrditi da su posljedica klimatskih promjena.