JOGURT ŠTITI OD RAKA PLUĆA

Rak pluća je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, pa iako je pušenje jedan od glavnih uzročnika, oko 20 posto osoba koje se razbole nikada nisu taknuli cigaretu, prema riječima dr. Briana Mitzmana, kirurga i profesora na sveučilištu NYU.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti, zahvaća različite skupine ljudi, uključujući mlade i nepušače i ujedno vodeći uzrok smrti među svim karcinomima kod žena i muškaraca. Razvojem medicine i tehnologije te stalnim podizanjem svijesti ovaj trend se mijenja te statistike ipak pokazuju pozitivni pomak.

Oni koji izbjegavaju pušenje, ali imaju rizik od razvoja raka pluća bi trebali navratiti u trgovinu i kupiti jogurt. Prema provedenoj studiji, postoji poveznica između konzumacije jogurta i vlakana i manje šanse da će se kod vas razviti ova zloćudna bolest.

Rezultati su objavljeni u magazinu JAMA onkologija, a baziraju se na analizi 10 studija provedenih u Americi, Aziji i Europi te su uključivala oko 1.4 milijuna ljudi. Pregledavali su 18.822 slučaja raka pluća te rizične faktore koji uključuju i pušenje.
Dr. Mitzman pojašnjava: „Rezultati ovog promatranja nisu tačni kao nasumična ispitivanja, ali nam mogu dati važne informacije“.

S tim na umu, ova je studija doznala kako konzumacija jogurta i vlakana je povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća. Zaključili su kako osobe koje ga redovito jedu imaju oko 19 posto manje šanse za razvojem ove opake bolesti.

Oni koji su u organizam unosili puno vlakana, također imaju 17 posto manje šanse za razvojem raka pluća. Zanimljivo je da istraživanje otkriva kako će i samo male količine spomenutih namirnica djelovati kao zaštita.