Jeddah Tower viši od Burj Khalife

Od kada je 2010. godine Burj Khalifa, visoka 828 metara, podignuta u Dubaiju, borba za titulu najvišeg nebodera postala je pravi izazov. Ipak, sve bi mogla promijeniti Kraljevina Saudijska Arabija.

Poslije određenog zastoja, Saudijska Arabija ponovno je pokrenula izgradnju Jeddah Towera, koji će, kad bude završen, biti čak 172 metra viši od Burj Khalife.

Planirani dizajn zgrade je tanak i prilagođen protiv vjetra. S ukupnom površinom od skoro 1,5 kvadratna kilometra, njen prostor će obuhvatiti hotel, prestižne stambene prostore, poslovne prostorije te opservatoriju s pogledom na Crveno more, smještenu na impozantnom 157. katu, što će je činiti najvišom na svijetu.

Neboder Jeddah Tower namijenjen je da bude ključni element ambicioznog projekta “Jeddah Economic City”, koji ima za zadatak preporoditi grad.

Vjeruje se da će ukupna vrijednost ovog grandioznog projekta dostići 20 milijardi dolara, s tim da će se samo 1,2 milijarde dolara koristiti za samo zdanje tornja.

Radovi na ovoj impresivnoj građevini započeli su već 2010. godine, ali su iznenada prekinuti 2017. kada se kompanija SBG povukla. Zbog toga je otvoren konkurs za izbor nove kompanije koja će preuzeti izgradnju ovog monumentalnog nebodera koji će premašiti visinu od 1.000 metara. Budući izvođač trebaće nastaviti sa realizacijom prvobitne vizije.