iz New Yorka u London za tri sata

Kada je riječ o avijaciji, rijetke su najave vezane za primanje rezervacija, posebno kada su u pitanju supersonične letjelice. Iz kompanije Spike dolazi informacija da će isporuke biti ograničene i da će zavisiti o datumu kada je depozit uplaćen.

Posljednji let aviona koji je mogao preletjeti okean brže od zvuka, čuveni Concorde, obavljen je 2003. godine. Od tada, mnogi startupi teže da ponovo omoguće ovakvu vrstu leta.

Boom Supersonic, firma koja je imala velike ambicije, naišla je na određene prepreke, što je dovelo do sumnje u realizaciju njihovog projekta. Međutim, pojavom Spike kompanije i njenih najava, optimizam u vezi sa supersoničnim letenjem ponovo raste.

Spike Aerospace je svoju supersoničnu letjelicu nazvao S-512. Ovaj avion, predviđen za prijevoz između 12 i 18 putnika, kombinacija je brzine i luksuza. Ilustracije jasno ukazuju da je namijenjen za izuzetno imućne putnike kojima je brzina dolaska na destinaciju od izuzetnog značaja.

Obećava se da će S-512 imati sposobnost letenja brzinom od 1,6 Macha. Iako konkretne informacije o tehnologiji iza ovoga nisu potpuno otkrivene, kompanija ističe dizajn kabine bez prozora kao ključnu karakteristiku za “tihe” letove. Također, naglašavaju da njihova letjelica neće proizvoditi buku pri postizanju supersoničnih brzina, što će omogućiti letenje iznad kopna.

Za one koji bi mogli osjetiti klaustrofobiju zbog nedostatka prozora, kompanija nudi rješenje u vidu ekrana visoke rezolucije koji će služiti za zabavu. Ekrani će biti kontrolirani putem pametnih uređaja i mogu prikazati različite sadržaje, uključujući i pogled na vanjski svijet do 360 stepeni. Let između New Yorka i Londona trajao bi samo tri sata, a s mogućim dometom od 6.200 nautičkih milja, S-512 bi mogao neprekidno letjeti od New Yorka do Dubaija.

Spike Aerospace razmatra uvođenje “polunevidljivog moda” za svoj avion, ali konkretan datum kada će letjelica biti spremna za letenje još uvijek nije poznat.