ISPROBAJTE BRZI RECEPT ZA UKUSAN SORBE OD BOROVNICA

Osim što su jako zdrave, borovnice daju sjajan okus mnogim smrznutim desertima. Sadrže dovoljno prirodne slatkoće pa su tako odličan dodatak za ukusni sorbe koji može biti odličan desert u vrelim ljetnim danima.

The Spruce Eats piše da će za ovaj recept biti potrebno svega nekoliko sastojaka koje vjerovatno skoro uvijek imate u svojoj kuhinji.

Potrebno je samo da uz malo limuna i soli zaokružite puni ukus, a kada je riječ o samim borovnicama najbolje bi bilo da budu gotovo zrele jer se tada osjeća izvjesna kiselina i prisustvo tianina što dodatno osvježava.

Možete odabrati svježe ili zaleđene borovnice koje su podjednako kvalitetne. U nastavku pročitajte postupak i koje su vam namirnice potrebne za ovaj recept.

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog deserta:

4 šolje borovnica
1 šolja šećera
1 šolja vode
2 kašike limunovog soka
1/8 kašičice soli

Način pripreme:

Zagrijte šećer i vodu u šerpi na umjerenoj vatri, sve dok se šećer ne istopi. Za to je potrebno oko pet minuta, nakon čega treba dodati so i limunov sok. Nakon toga, u blenderu izmiksajte ovu smjesu zajedno s borovnicama. Ova smjesa će vam poslužiti kao osnova za sorbe.

Ostavite je u zamrzivač na najmanje sat vremena, ali je najbolje da odstoji tokom noći. Sorbe je tada spreman i možete ga poslužiti, ili čuvati u zamrzivaču u adekvatnoj posudi. Prijatno!

Dodatni savjeti:

Ukoliko želite da vam sorbe bude gladak, bez komadića voća, smjesu dobijenu u blenderu dodatno propasirajte.

Ne postoji razlika u ukusu između sorbea od svježih i zaleđenih borovnica, ali je važno da ukoliko koristite druge, prije pripreme odledite navedenu količinu.

Postoji mogućnost da se smanji količina šećera, ali efekat nije podjednako dobar i u tom slučaju desert je najbolje poslužiti odmah bez vraćanja u zamrzivač.