Grupa “Zabranjeno pušenje” tuži Neleta Karajlića

“Lažno se predstavio kao vlasnik autorskih prava”: Grupa “Zabranjeno pušenje” tuži Neleta Karajlića i zabranjuje izvođenje pjesama

Zagrebačko Zabranjeno pušenje saopštilo je danas da je njihov vođa Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson, zabranio izvođenje njegovih pjesama Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Nele Karajlić, i violinisti Stefanu Milenkoviću, do epiloga sudskih tužbi.

Usaopštenju se navodi da se Karajliću i Milenkoviću “na intervenciju autora, menadžmenta i izdavača grupe Zabranjeno pušenje, zabranjuje svaki vid korištenja, i otkazuje pravo na javno izvođenje svih muzičkih autorskih djela čiji je vlasnik SOKOJ-ev autor Sučić”.

– Bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja Karajlić je u više navrata koristio brend i autorska djela Zabranjenog pušenja, da bi ta djela nezakonito ustupao u poslovnim transakcijama – kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Karajlić je potpisivao ugovore u kojima se “lažno predstavljao kao potpuni vlasnik autorskih i fonogramskih prava”, i drugim fizičkim i pravnim licima je “ustupao intelektualno vlasništvo koje mu zakonski ne pripada”.

Seksonov bend je ocijenio da je Karajlić na nezakonit i “na krajnje neukusan i neprimjeren način u saradnji sa Milenkovićem, vršio izmjene i prearanžiranje izvornih kompozicija Zabranjenog pušenja u klasičnu formu”.

Prema navodima Zabranjenog pušenja, Karajlić je to radio “bez ikakvog prethodnog obavještavanja i odobrenja većinskih i legalnih autora, uz potpunu izmjenu originalnog duha i estetike djela koje je koristio”.

– Zbog svega navedenog Zabranjeno pušenje i SOKOJ-ev autor Sučić povlače dozvolu za javno izvođenje svojih djela, kako na teritoriji Srbije, tako i u inostranstvu – kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, zabrana važi “do epiloga sudskih tužbi za zaštitu članova i autora Zabranjenog pušenja od zloupotreba imena, autorskih djela i nezakonitog ponašanja od strane bivšeg člana grupe Jankovića i organizatora koncerata koji ovakve programe promovišu”.