Ektoin bitan za vaš izgled

Više nije potrebno posebno pisati o važnosti zaštitne barijere kože i posljedicama njenog oštećenja, jer je ova tema jedna od glavnih kojom se bave kako proizvođači kozmetike, tako i ljubitelji i stručnjaci za ljepotu. Jednako, ako ne i važnije od razumijevanja djelovanja aktivnih sastojaka za njegu, je razumijevanje njenog značaja za zdravu (i lijepu) kožu.

Što to znači za svakodnevnu rutinu? Za početak, imamo novu zvijezdu u kategoriji hidratantnih sastojaka i emolijensa – upoznajte ektoin.

Ektoin, prirodni spoj koji se nalazi u određenim vrstama bakterija, ima zaštitnu ulogu pomažući im da se obrane od ekstremnih i štetnih uvjeta okoline. Zahvaljujući ektoinu, ove bakterije mogu preživjeti vrlo niske i vrlo visoke temperature, deterdžente koji oštećuju staničnu membranu i slično.

Ovaj sastojak štiti stanice koje čine zaštitnu barijeru kože tako što im pomaže održati optimalnu razinu vode, ključnu za nahranjenu i elastičnu kožu. Ektoin veže vodu i stvara zaštitni kompleks u staničnoj membrani, sprječavajući gubitak vode kroz kožu.

Ektoin ima izvrsna svojstva u borbi protiv svakodnevnog stresa izazvanog štetnim utjecajem okoliša, poput onečišćenja i UV zračenja. Također ima protuupalno djelovanje i čini kožu glatkom.

Ovaj sastojak je pogodan za sve tipove kože, ali posebno je koristan za suhu i dehidriranu kožu te kožu sklona osjetljivosti i iritacijama. Ako se suočavate s tim problemima, možete se osloniti na ektoin u borbi protiv upala i dehidracije.

Ektoin nema neželjene efekte i može se bez problema kombinirati s različitim dnevnim rutinama njege kože.

S obzirom na njegova hidratantna svojstva, ektoin generalno ne izaziva iritacije i čak pomaže u saniranju posljedica upotrebe jakih aktivnih sastojaka poput retinola, vitamina C i voćnih kiselina.

Ektoin se nalazi u različitim vrstama preparata za njegu kože, od seruma, preko dnevnih krema pa sve do krema za područje oko očiju. Način na koji ćete ga koristiti ovisi o vašim preferencijama, ali se preporučuje da ga koristite kao posljednji korak prije kreme sa zaštitnim faktorom, posebno na nežnoj koži oko očiju koja je sklona isušivanju.

Važno je ponovno naglasiti da ektoin sam po sebi nije zaštitni filter i ne može zamijeniti kremu sa zaštitnim faktorom širokog spektra. Stoga je, bez obzira na upotrebu ektoina, potrebno koristiti SPF 30 i više radi zaštite od UV zračenja.