Četiri vrste hrane koje sadrže više šećera nego što mislite

ŠEĆER je najomraženiji kad je u pitanju zdrava prehrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju. Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i utjecati negativno na naš metabolizam. Zato je važno znati koje namirnice kriju veće količine šećera.

Ako nastojite jesti zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbjegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, a osobito u prehrani male djece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za prehrambene navike u budućnosti.

Tekući jogurt

Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vrijednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcij. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša crijeva.

Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodan šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodane šećere, osobito tekući jogurt.

Voda s okusom

Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze što unose u svoje tijelo. Ali važno je naglasiti da to vrijedi za mineralnu vodu, a ne varijante s okusima. Takve su pune dodanog šećera ili umjetnih zaslađivača.

Rezani kruh

Općenito, kruh je namirnica bogata ugljikohidratima, a često napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom s visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju okus i teksturu, osobito kod rezanog kruha. Kad birate kruh, najbolje da odaberete cijelu štrucu nepravilnijeg izgleda i napravljenu od brašna cjelovitih žitarica.

Umak od rajčice u tetrapaku

Rajčica je namirnica puna antioksidansa, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprječavajući razvoj brojnih kroničnih bolesti.

Međutim, pakirani umaci rajčice mogu imati previše dodanih šećera, koji neutraliziraju kiselost i poboljšavaju okus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj prehrani.