Božja jednačina

Fizičari su uvjereni da postoji „konačna teorija“, jedinstven teorijski okvir koji može ujediniti sve sile u svemiru i objasniti njegovu fantastičnu koreografiju, od širenja svemira do najsitnijeg plesa subatomskih čestica. Bilo bi to najveće znanstveno postignuće, sveti gral fizike, jedinstvena formula iz koje se, u načelu, mogu izvesti sve druge jednadžbe, počevši od velikog praska pa sve do kraja svemira. U potragu za tom jednačinom upustili su se neki od najvećih fizičara na svijetu, a među njima je i Michio Kaku, suosnivač teorije struna i futurist koji je tu formulu nazvao božja jednačina/jednadžba.

Poznat po entuzijazmu s kojim o fizici piše razumljivo i lako u istoimenoj knjizi,  Kaku otvara pitanja kao što su: Što se dogodilo prije velikog praska? Što se nalazi s druge strane crne rupe? Je li putovanje kroz vrijeme moguće? Postoje li crvotočine koje vode u druge svemire? Postoje li druge dimenzije? Postoji li multiverzum sastavljen od paralelnih svemira? Uz istorijski presjek najvažnijih teorija koje su odredile naš današnji način života i tehnološki napredak, Kaku predstavlja najnovija istraživanja, teoriju struna i multiverzuma koja pokušava objediniti sve što znamo i možda tako postati „konačna teorija“. Svemir je iznimno lijepo, uređeno i jednostavno mjesto. Mene neizmjerno zadivljuje da svi fizikalni zakoni našeg svemira mogu stati na list papira. …

S obzirom na iznimnu sažetost tog lista papira, teško je izbjeći zaključak da je sve to unaprijed isplanirano, da se u tom elegantnom dizajnu nazire djelovanje kosmičkog dizajnera. Po meni je to najjači argument za postojanje Boga. Michio Kaku Izvrsna knjiga za sve ljubitelje tajni svemira i našeg postojanja, a zavoljet će je i oni koji se nikad nisu sprijateljili s predmetom fizike u školi!

Michio Kaku jedan je od najpoznatijih svjetskih fizičara i suosnivač teorije polja struna, futurist i autor nekoliko uspješnica. Studirao je na Harvardu i Berkeleyju, a zatim je kratko predavao na Princetonu, prije nego je započeo dugogodišnju karijeru profesora teorijske fizike na City College of New York. Napisao je više od 70 stručnih članaka. U svojim knjigama pokušava fiziku i njezina postignuća približiti što širem čitateljstvu, a među njima se ističu mnoge uspješnice kao što su Hiperprostor, Budućnost čovječanstva, Parallel Worlds (Paralelni svjetovi), Physics of the Future (Fizika budućnosti). Zbog svojeg rada te nastojanja da popularizira znanost jedan je od najpoznatijih znanstvenika na svijetu i često gostuje na radiju i u TV emisijama poznatih kuća kao što su BBC, Discovery, CNN i History Channel.